Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2018 19:37 - Осем предсказания за края на света
Автор: vandela007 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1613 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  

БЕЛЕЗИ НА ПОСЛЕДНОТО ВРЕМЕ

Вече разгледахме великото събитие, което очакваме, но остана открит един въпрос кога ще настъпи Второто пришествие. Кога ще дойде Исус?

Най-близките Исусови последователи са се вълнували от този въпрос и го поставят на Спасителя:

И когато седеше на Елеонския хълм, учениците дойдоха при Него и рекоха: Кажи ни кога ще бъде това? Какъв ще бъде белегът на Твоето пришествие и за свършека на века?” Мат.24:3.

Исус в отговор им обяснява подробно някои признаци, но заявява, че точната дата на това събитие никой не може да знае: Мат.24:36 А за оня ден и час никой не знае, нито небесните ангели, нито Синът, а само Отец.”

Историята помни много опити за определяне на точна дата не само в миналото, но и в нашето съвремие. Всички те са се проваляли, защото Христос каза категорично Не”! на подобни изчисления.

Но ако не можем да фиксираме точна дата, все пак не бихме ли могли да знаем нещо около времето? За да посочи какво можем да знаем, Спасителят изказа кратка, но поучителна притча: Мат.24:32,33

Научете притчата от смоковницата: Когато клоните й вече омекнат и развият листа, знаете, че е близо лятото. Също и вие, като видите всичко това, да знаете, че Той е близо до вратата.”

След като изброява някои събития и факти като предвестници, Исус казва в края на притчата: като видите всичко това” (именно белезите на последното време) да знаете, че Той е близо при вратата.” Всичко това показва, че без да можем да фиксираме точна дата, ние можем да познаем със сигурност времето, епохата, в която ще настане уникалното събитие. Как? Именно по някои събития и обстоятелства, които ще се появят като симптоми на последното време. Кои са те?

Ще проучим белезите, които очертават картината на последното време.

 1. Един от тях е увеличеното знание, грандиозният прогрес на науката и техниката. Преди около 2500 години пр. Даниил е записал знаменитото пророчество за последните времена: Дан.12:4А ти, Данииле, затвори думите и запечатай книгата до края на времето, когато мнозина ще изследват и знанието ще се умножава.

Какво предсказва това пророчеството? Че с настъпването на последната епоха, човечеството ще напредне в познанията си във всички области. Вижте как блестящо се изпълнява това пророчество в наши дни. От хилядолетия човечеството е ползвало впрегатния добитък за различни цели: транспарт, обработка на земята и др. Но от 19-ти век станаха революционни изменения. Откри се парната машина и бяха построени първият влак и първият кораб. След това двигателите с вътрешно горене родиха автомобила, бяха построени самолетите, бяха създадени реактивните двигатели.

Физиката разбули тайните на микросвета и настъпи векът на електричеството и атомноядрената енергетика. Бяха конструирани радиото, телевизията, спътниците и космическите кораби. Астрономията и космонавтиката разкриха чудесата на Божията Вселена. Археологията разкопа земните пластове и потвърди древната библейска история. Генетиката откри законите на наследствеността и стабилността на биологичния вид. Кибернетиката създаде електронноизчислителната техника.

Списъкът е много дълъг, но изумителната съвременна техника и индустрия и всичко е продукт на последните 100-150 години! Първият белег на последното време - увеличеното знание - е налице.

2. Друг предвестник на края е морално-нравственото израждане на човечеството, записано от ап. Павел в 2Тим.3:1-4 И това да знаеш, че в последните дни ще настанат усилни времена, защото човеците ще бъдат себелюбиви, сребролюбиви, надменни, горделиви, хулители, непокорни на родителите, неблагодарни, нечестиви, без семейна обич, непримирими, клеветници, невъздържани, свирепи, неприятели на доброто, предатели, буйни, надути, повече сластолюбиви а не боголюбиви.”

Изброените злини са преобладавали в света от древността, но този текст ни казва, че злото ще достигне своята кулминация в последните дни”. Ако сме обективни, ще признаем, че тази картина ни представя моралния лик на съвременния човек. Особено силно впечатление правят егоизмът, алчността и материализмът, поставени на първо място, липсата на почит и уважение към родителите, разводите и разбитите семейства. Престъпността постоянно расте. Един голям американски град изброява в своя годишен доклад преди няколко години следните престъпления: 160 убийства, 976 изнасилвания, 6111 нападения за обир, 8177 тежки посегателства и над 37000 кражби.

3. Следващият симптом на последното време посочен в Св.Писание е неверието и безбожието. Исус подчертава това в Лука 18:8Обаче когато дойде Човешкият Син, ще намери ли вяра на земята?”

Най-вероятният отговор на Неговия въпрос е: Обстоятелствата непосредствено преди завръщането на Исуса ще бъдат такива, че истинската вяра в Бога ще е на изчезване. Злото ще триумфира, духовният мрак ще се сгъсти.

Още един текст: 2Петр.3:3,4Преди всичко знайте това, че в последните дни ще дойдат подиграватели, които с подигравките си ще ходят по своите страсти и ще казват: Где е обещаното Му пришествие, защото откак са се поминали бащите ни, всичко си стои така както от началото на създанието!”

Неверието си остава неверие и се шири по цялата земя. Формално мнозина изповядват някаква религия, но истинска християнска вяра и благочестие днес са рядкост. 2 Тим.3:5 Имащи вид на благочестие, но отречени от силата му...”

4. В политическата област Христос посочи също някои особености на последното време: Мат.24:6,7 И ще чуете за войни и за военни слухове, но внимавайте да се не смущавате, понеже тия неща трябва да станат; но това още не е свършекът. Защото ще се повдигне народ против народ и царство против царство...”

Христос говори за войни и военни слухове, конфликти и стълкновения между народите. Разбира се, войни е имало винаги, откакто свят светува, но обърнете внимание на особеностите тук. До Първата световна война войните бяха локални конфликти между 2-3 държави. При липсата на средства за бърза информация известията за хода на войната някъде по света не създаваха военна психоза. Днес обаче ние бързо научаваме всички новини от целия свят. Затова Исус говори за “войни”, но добавя и “военни слухове”. Това е характерна особеност на нашето време. От 1914 г. насам войните са вече световни”, защото в тях участват десетки държави групирани в коалиции. Днес човечеството изтръпва пред угрозата от Трета световна война, от тотален ядрен конфликт. Старите изолирани войни не се отразяваха върху живота на другите народи, но днес целият свят понася тежестите на войните и надпреварата във въоръжаването.

5. Един друг забележителен симптом на нашето време е посочен в Яков 5:1-5 Дойдете сега вие богатите, плачете и ридайте поради бедствията, които идат върху вас. Богатството ви изгни, и дрехите ви са изядени от молци. Златото и среброто ви ръждясаха и ръждата им ще свидетелства против вас и ще пояде месата ви като огън. Вие сте събирали съкровища в последните дни. Ето заплатата на работниците, които са жънали нивите ви, от която ги лишихте, вика и виковете на жетварите влязоха в ушите на Господа на Силите. Вие живяхте на земята разкошно и разпуснато...”

Тук Библията се обръща с укор към супер богатите, за да ги порицае за извършените от тях беззакония и предрича беди и наказания за тях. Основната идея е, че богатите са трупали огромни средства за себе си, като са експлоатирали безмилостно бедните. Забележете как точно се изпълнява това пророчество в наши дни. То е записано от боговдъхновения автор преди около 2000 години и започна да действа към средата на ХIХ в. Успоредно с напредването на техниката се оформи съсловието на богатите собственици, които концентрираха в ръцете си огромни богатства. Създадоха се големи обединения, като тръстове, картели и концерни. От друга страна, големи човешки маси започнаха да обедняват. Именно този световен конфликт е предсказан в нашия текст, който очертава състоянието на света преди Пришествието на Исус Христос.

6. А какво ни казва Библията за състоянието на природата преди края на света? Лука е най-подробенЛука 21:11,25,26 „Ще има големи трусове и в разни места глад и мор; ще има и ужаси, и големи знамения от небето. И ще станат знамения в слънцето, в луната и в звездите, а по земята - бедствие на народите, като ще бъдат в недоумение поради бученето на морето и вълните. Човеците ще примират от страх и от очакване на онова, което ще постигне Вселената, защото небесните сили ще се разклатят.”

Бедствия, аномалии и катастрофи. Христос предрича големи земетресения. Едно британското научно дружество дава следната статистика за земетресенията. Отбелязани са само тежките: През I век - 15, през ХII век - 115, през ХV век - 174, през ХVI век - 253, през ХVII век - 378, през ХIХ век - 2119. В първите 30 години на ХХ век са регистрирани около 2 000 земетресения. В последните 2-3 десетилетия светът преживя катастрофални земетресения, които се помнят. Агадир, Скопие, Сицилия, Ташкент, Чили, Турция, Япония, Китай, Румъния остават паметни в сеизмологията.

Исус споменава и за глад в последните дни. Действително статистиките на ООН показват, че гладът никога в миналото не е бил такъв страшен бич за човечеството, както днес. Повече от 1,5 милиарда души страдат от хронически глад. Всяка секунда умира от глад един човек.

Всеки ден научаваме от пресата и радиото за загинали хора и за материални загуби от урагани, циклони, наводнения, пожари, катастрофи. Всичко като че ли говори, че устоите на този свят вече се пукат, че той едва издържа тежестта на злините и беззаконията, че Божиите благословения постепенно се оттеглят, за да дадат място на разрушителните сили. Световната машина се чупи и сякаш ни казва: Нещо не е в ред с този свят!”

7. Свещеното Писание ни рисува и безгрижието, и порочната житейска философия на съвременния хомо сапиенс: Лука 17:26-30 И както стана в Ноевите дни, така ще бъде и в дните на Човешкия Син. Хората ядяха, пиеха, женеха се и се омъжваха до деня, когато Ной влезе в ковчега, и дойде потопът и ги погуби всички. Така също както стана в Лотовите дни: ядяха, пиеха, купуваха, продаваха, садяха и градяха, а в деня, когато Лот излезе от Содом, огън и сяра наваляха от небето и ги погубиха всички, подобно на това ще бъде и в деня, когато Човешкият Син ще се яви.”

Христос сравнява последното време с предпотопния свят и трагедията на Содом и Гомор. Увлечени в безгрижни удоволствия и плътски наслади, печалбарство и вещомания, загубили всякакъв интерес към духовните и морални ценности, тези цивилизации били пометени от Божиите съдби.

Днес не е ли така? Девизът на милионите е: Яж, пий и си носи новите дрехи; да ядем и да пием, защото утре ще умрем”. Това са идеалите на съвременния човек. Колцина днес мислят за добродетели, за целта и смисъла на човешкия живот? Груб прагматизъм и материализъм владеят в човешките отношения. Изгодата, печалбата, личният интерес, парите са най-важното. Но затова и съдбата на нашата цивилизация няма да бъде по-добра от тази на стария свят.

8. Изброявайки признаците на последното време, с радост можем да посочим между тях и всесветското разпространение на добрата, евангелска вест за спасение. Сам Спасителят говори за това в Мат.24:14И това благовестие на царството ще бъде проповядвано по цялата вселена за свидетелство на всички народи, и тогава ще дойде свършекът.”

Това е знаменито пророчество, което изтъква, че въпреки неблагоприятната световна обстановка, несигурност, войни, страхове и бедствия Божият спасителен план ще бъде оповестен до краищата на Земята и милиони ще се спасят от този нечист свят.

От началото на миналото столетие започнаха да се основават световни библейски и мисионерски общества за разпространяване на Божието слово на всички езици и изпращане на проповедници по всички части на света. Днес целият глобус е огрян от евангелска светлина.

И така, картината на последното време е завършена. Христос беше казал: “Като видите всичко това, да знаете, че Той е близо при вратата.” Всички предсказани симптоми са налице. Остават броени години до края.

Тогава ние трябва да живеем с будна съвест и да контролираме постъпките си, за да не ни завари великият ден неподготвени. Това е и апелът на Божието слово в 1Сол.5:1-6А за годините и времената, братя, няма нужда да ви се пише, защото вие добре знаете, че Господният ден ще дойде като крадец нощем. Когато казват: Мир и безопасност! тогава ще ги постигне внезапно погубление като болките на непразна жена и никак няма да избегнат. Но вие, братя, не сте в тъмнина, та да ви постигне оня ден като крадец. Защото вие всички сте синове на светлината, синове на деня... И тъй, да не спим както другите, но да бъдем будни и трезвени...”




Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vandela007
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1287570
Постинги: 509
Коментари: 2092
Гласове: 5416
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031